4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C4 Picasso 2.0- VW Touran 1.4 TSI

MPV lines

Oι αυξημένες μεταφορικές ανάγκες είναι ο κοινός παρονομαστής της C4 Picasso και του Touran. Ωστόσο, τα δύο MPV δε φαίνεται να ακολουθούν την ίδια ρότα.

ΤΟΣΟ όμοια και την ίδια στιγμή τόσο διαφορετικά. Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς κοινά στοιχεία ανάμεσα στη νέα C4 Picasso και στο Touran. Και στις δύο περιπτώσεις, το ενός όγκου καλούπι κρύβει την ευελιξία που εξασφαλίζει το πολυμορφικό εσωτερικό με την 5θέσια διάταξη στο χώρο των επιβατών καθώς και τη σχεδόν ταυτόσημη ισχύ που παράγεται από το χώρο του κινητήρα. Ο... εκθέτης βρίσκεται στη διαφορετική φιλοσοφία που ακολουθούν τα δύο μοντέλα σε όλους τους τομείς, από το σχεδιασμό μέσα κι έξω έως τον τρόπο που κινούνται στο δρόμο. Με απλά λόγια, τα εν λόγω αυτοκίνητα έχουν κοινό προορισμό την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών, κατά τεκμήριο άνω του μέσου όρου, και πετυχαίνουν το σκοπό τους, ακολουθώντας μια διαμετρικά αντίθετη πορεία, που προκύπτει από τη διαφορά φιλοσοφίας των κατασκευαστών και τις επιλογές τους στους επιμέρους τομείς. Μένει, λοιπόν, να φέρουμε στην επιφάνεια τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη ρότα τους.

Το σκαρί...
... αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι τα δύο MPV μιλούν άλλη γλώσσα. Η γαλλική φινέτσα αντιπαρατίθεται στη γερμανική αυστηρότητα. Η Picasso διαθέτει διαφορετικής σχεδίασης πρυμναίο τμήμα από τη μεσαία κολόνα και πίσω (σε σχέση με την προηγηθείσα χρονικά Grand), κάτι που δίνει στο αποτέλεσμα πιο έντονη προσωπικότητα. Πλευρικά, η κυματοειδής κάτω γραμμή των παραθύρων είναι το σήμα κατατεθέν της 5θέσιας Picasso και, ταυτόχρονα, ένα πρωτότυπο στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις. Έτσι, το Touran μοιάζει αμήχανο μπροστά της. Οι επεμβάσεις στην πλώρη (μάσκα, προφυλακτήρας και φωτιστικά σώματα) έσπασαν έως ένα βαθμό την αισθητική βαν -για να μην πούμε Transporter- που ακολουθεί, αλλά δεν ήταν ικανές να αλλάξουν τη γενικότερη εντύπωση που προκαλούν οι ευθείες γραμμές και η «γωνιασμένη» αισθητική επαγγελματικού οχήματος από εκεί και πίσω.
Μη φανταστείτε τώρα ότι τα πράγματα αλλάζουν στο εσωτερικό. Η Picasso είναι φρέσκια σχεδιαστικά, με αρκετά hi-tech προφίλ, που προκύπτει από το κεντρικά τοποθετημένο ταμπλό με τους ψηφιακούς χαρακτήρες, τα paddle με τα οποία ανεβοκατεβαίνουν οι ταχύτητες και τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου πίσω από το τιμόνι. Το δε Touran είναι αναμενόμενο σχεδιαστικά, με εικόνα εμφανώς συγγενική με του Golf και χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα.
Αντίθετα με το αισθητικό αποτέλεσμα, ισοπαλία σημειώνεται σε ό,τι έχει να κάνει με την απτή ποιότητα. Η Picasso αποτελεί ίσως το καλύτερο σύγχρονο δείγμα της γαλλικής εταιρείας στον τομέα. Τα μαλακά και ζεστά σε αίσθηση υλικά σχεδόν σε όλη την έκταση του ταμπλό συνδυάζονται με άψογη συναρμογή, σε βαθμό που αγγίζουν τα υψηλά στάνταρντ που παραδοσιακά διατηρεί η Volkswagen. Κι αν εδώ δύσκολα γλιστρά πόντος προς τη μια ή την άλλη μεριά, οι Γάλλοι τον κερδίζουν στους χώρους για τους επιβάτες και στις θήκες για μικροαντικείμενα. Tο Touran δεν υστερεί σε καμία περίπτωση, όμως η C4 παρέχει κάποια χρήσιμα επιπλέον εκατοστά προς όλες τις κατευθύνσεις και ένα αίσθημα μεγαλύτερης άνεσης στους πέντε επιβαίνοντες, ενώ δεν υπάρχει σημείο στο ταμπλό και στο πάτωμα -και όχι μόνο- που να μην έχουν εκμεταλλευτεί οι Γάλλοι, τοποθετώντας χρήσιμα ντουλαπάκια. Έτσι, τo Τouran μπορεί να έχει τα βασικά, συν κάποιες θήκες στην οροφή, αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πολυμορφική δυνατότητα, και τα δύο τα κάνουν όλα. Τρεις ανεξάρτητες θέσεις σύρονται εμπρός/πίσω ξεχωριστά η καθεμία, ανακλίνονται, αναδιπλώνονται και παίρνουν τη θέση που βολεύει κάθε φορά. Στο Touran, βέβαια, η δυνατότητα να αφαιρούνται τελείως τα καθίσματα αρχίζει να φαίνεται παλιομοδίτικη, καθώς δεν προσφέρει κάποια επιπλέον ευκολία, σε σχέση με την Picasso, όπου τα καθίσματα «χωνεύονται» στο δάπεδο. Συνεπώς, το γερμανικό στρατόπεδο πλεονεκτεί στο πορτ μπαγκάζ κατά 95 λίτρα. Κατά τΆ άλλα, και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με απόλυτα εκμεταλλεύσιμους χώρους αποσκευών, χωρίς κάποια εξογκώματα να καταστρέφουν την κανονικότητά τους. Να σημειώσουμε ότι στην 5η πόρτα της Picasso υιοθετείται η πρακτική δυνατότητα ανοίγματος χωριστά της γυάλινης επιφάνειας.

Βίρα τις άγκυρες
Είναι απαραίτητη η εκτέλεση της εντολής πριν εκκινήσουν τα δύο μοντέλα. Κι αν τα σκαριά δηλώνουν διαφορές στη φιλοσοφία των δύο MPV, τι να πει κανείς, ανοίγοντας τα καπό; Το συντηρητικό και άτολμο εξωτερικά Touran φέρνει νέα ήθη, αυτά που η VW εισήγαγε με την οικογένεια TSI: χωρητικότητα μόλις 1.400 κ.εκ. αλλά και δύο υπερσυμπιεστές (μηχανικός και καυσαερίων), με τη βοήθεια των οποίων η ισχύς εκτοξεύεται στους 140 ίππους - μόλις 3 ίππους κάτω από την απόδοση της -πιο συμβατικής σε χαρακτηριστικά, αλλά 2λιτρης- γαλλικής μονάδας. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει τα δύο μοντέλα είναι το κρυφό χαρτί του TSI, αυτό που κάνει τη διαφορά στην πράξη, η ροπή (22,4 χλγμ.). Και δεν είναι μόνο η απόλυτη τιμή, αλλά και -ως γνωστόν- το φάσμα όπου αποδίδεται.
O «μικρός» αρκεί να περάσει τις 1.500 σ.α.λ., για να αρχίσει να δείχνει τα δόντια του και να συνεχίσει σχεδόν μέχρι το όριο, ενώ το αντίστοιχο σημείο για το γαλλικό σύνολο είναι περίπου οι 4.000 σ.α.λ. Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τόσο οι ρεπρίζ όσο και οι επιταχύνσεις από στάση. ΕφΆ όλης της ύλης, o Γερμανός υπερτερεί σημαντικά του Γάλλου, με διαφορές μεγαλύτερες του δευτερολέπτου σε κάθε διαδικασία, φτάνοντας τα 4 δλ. στα 80-110 χλμ. με 6η. Κι αυτό το κέρδος προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από τον κινητήρα, καθώς ούτε η παρεμφερής κλιμάκωση των κιβωτίων ούτε η διαφορά των 60 κιλών αποτελούν δικαιολογία. Tο καλύτερο, όμως, είναι ότι οι απαιτήσεις σε καύσιμο είναι σχεδόν ανάλογες. Σε συγκριτική διαδρομή η απόκλιση μεταξύ τους κινήθηκε μόλις στα 0,6 λίτρα (12,3 για το Touran, έναντι 12,8 για την Picasso). Πάντως, υπό πίεση η παραλίγο σύμπνοια των κινητήρων, σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, χάνεται, με την Picasso να εμφανίζεται πιο ενεργοβόρα.

Πρόσω ολοταχώς
Στην περίπτωση της Picasso, η συγκεκριμένη εντολή χρειάζεται καπετάνιο εξοικειωμένο με την τεχνολογία. Ίσως όχι απαραίτητα επιπέδου... χάκερ, αλλά καλό είναι να έχει διαβάσει κανείς το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου πριν από την πρώτη του απόπειρα να τη βάλει εμπρός. Απαραίτητα ο επιλογέας του ημιαυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων πρέπει να είναι στο N (νεκρό) και το φρένο πατημένο. Το ηλεκτρικό χειρόφρενο δε χρειάζεται να το αγγίξει κανείς. Απενεργοποιείται μόνο του, μόλις επιλεχθεί ταχύτητα και πατηθεί ελαφριά το γκάζι, και ενεργοποιείται, μόλις κλείσει ο διακόπτης. Πώς νιώθει ο οδηγός από εκεί και πέρα; ¶ρχοντας, λόγω της άνεσης που παρέχει η πολυθρόνα του χειριστή, και σχεδόν οδηγός πούλμαν, εξαιτίας αφενός του τεράστιου παρμπρίζ, που φτάνει πίσω από το κεφάλι, και αφετέρου της ποιότητας κύλισης. Ευτυχώς, δεν αφήνει κανένα περιθώριο η θέση οδήγησης για ανάλογους συνειρμούς, όντας πραγματικά σωστή για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Μαγικό χαλί αποτελεί και η ανάρτηση, παρΆ ότι δεν ήταν στην περίπτωσή μας υδροπνευματική. Πάντως, ο πίσω άξονας σε έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες αντιδρά κάπως στεγνά. Σε γενικές γραμμές, το οδηγικό ύφος της Picasso κάνει σαφές από την αρχή ότι το πεδίο δράσης που της ταιριάζει είναι ο ανοιχτός δρόμος, όπου η άνεση και η εξαιρετική ησυχία με σταθερό γκάζι την καθιστούν ιδανική για ταξίδια. Οι αλλαγές του αυτόματου κιβωτίου σε αυτήν τη βάση δεν ενοχλούν, αν αφήσει κανείς ελαφρά το γκάζι. Αν, όμως, το πατήσει βαθιά (π.χ., στη διαδικασία ενός προσπεράσματος), οι επιβάτες τις νιώθουν αρκετά έντονα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί και η κορυφαία απόδοση των φρένων της, που σταματούν το βαρύ αμάξωμα από τα 120 χλμ./ώρα σε 52,9 μ.!
Το Touran είναι ένα πολυμορφικό Golf: τεράστια περιθώρια πρόσφυσης, χειριστήρια με κορυφαία αίσθηση -όχι μόνο στο πλαίσιο της κατηγορίας των πολυμορφικών- και υποδειγματική ακρίβεια στις εντολές του οδηγού, που δεν περιμένει κανείς από τον όγκο και το βάρος του αυτοκινήτου. Απλώς πρόκειται για κορυφαία οδική συμπεριφορά από μεσαίο MPV. Φυσικά, ούτε στο ταξίδι θα δυσαρεστήσει κανέναν. Έχει σχετικά περισσότερους αεροδυναμικούς θορύβους από την Picasso, αλλά εξίσου ήσυχο κινητήρα και πιο σφιχτή ανάρτηση, η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητική. Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι το Touran είναι το GΤi της κατηγορίας.

«¶φιξη»
Οι απαραίτητες συστάσεις για τα δύο αυτοκίνητα έχουν ήδη γίνει. Στο συμπέρασμα, λοιπόν, φτάνουμε αβίαστα. Το Touran με τον TSI είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής στα μεσαία MPV. Δεν υστερεί πουθενά, ενώ απέχει μακράν από τους ανταγωνιστές του, σε επιδόσεις και κυρίως σε οδική συμπεριφορά. Το μόνο σημείο που κάποια στιγμή χρειάζεται συνολική αναθεώρηση είναι η εικόνα του, και μάλιστα με μια πιο σύγχρονη ματιά.
Η C4 Picasso, από την άλλη μεριά, είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, με κυρίαρχο στοιχείο την άνεση, από πλευράς τόσο χώρων όσο και κίνησης. Φυσικά, ένα από τα δυνατά σημεία της είναι ο σχεδιασμός, ο οποίος, σε αντίθεση με του αντιπάλου της, σπάει αρκετά από τα στερεότυπα που ακολουθούν τα MPV και ελπίζουμε ότι το παράδειγμά της σε αυτό το επίπεδο θα βρει μιμητές._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Το οικονομοτεχνικό κομμάτι της δοκιμής είναι ίσως από τα δυσκολότερα σημεία. Δεν είναι μόνο ο κυβισμός που επηρεάζει την τιμή (τα 2λιτρα φορολογούνται με 40% επί της αξίας CIF, όταν τα 1.400 κ.εκ. με 25%). Η Picasso διατίθεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και στα ανώτερα -από την άποψη της περιεκτικότητας- επίπεδα εξοπλισμού (Limited και Exclusive). Το Touran, αντίθετα, ακολουθεί μια πιο «λαϊκή» πολιτική, ξεκινώντας από πιο συγκρατημένες εκδόσεις. Eπομένως, αναμενόμενα έχουμε σημαντικές διαφορές στις τιμές. Το Touran, λοιπόν, ξεκινά από τα 21.210 ευρώ (Conceptline), ενώ η Picasso από τα 27.780. Σε επίπεδο βασικών εκδόσεων, βέβαια, η Γαλλίδα είναι με διαφορά πλουσιότερη (9 αερόσακοι, έναντι 6 στο Τouran, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, αντί για 2, αυτόματος κλιματισμός 2 ζωνών, αντί του ημιαυτόματου Climatic, καλύτερο ηχοσύστημα και ζάντες και ελαστικά 15 ιντσών, αντί 16). Ανάλογα στοιχεία βρίσκει κανείς στα υψηλότερα επίπεδα (Trendline και Highline, 23.010 και 24.565 ευρώ, αντίστοιχα).
Αν, για να εξισώσει τον εξοπλισμό, όσο είναι δυνατόν, σε αυτά υπολογίσει κανείς και το DSG, που χρεώνεται 1.750 ευρώ, η διαφορά μειώνεται δραματικά. Το σίγουρο είναι ότι το Touran είναι πιο ευέλικτο οικονομικά από την Picasso κι αυτό είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα για τον υποψήφιο αγοραστή.

Citroen C4 Picasso
ΥΠΕΡ/ΑΙΣΘΗΤIKH (MEΣA KI EΞΩ)/XΩPOI/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΦΡΕΝΑ/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΑ/ΤΙΜΗ

VW Touran
ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ/ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ
ΚΑΤΑ/ΣΧΕΔΙΑΣΗ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Η ΑΝΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΡΟΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΗΣ PICASSO
• TA ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΝΤΟΥΛΑΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ PICASSO
• ΟΙ ΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ΣΤΟ TOURAN

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΠΟΥ H ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ TOURAN ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΖΑΝΤΕΣ 15 ΙΝΤΣΩΝ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• H PICASSO ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δε θα έλεγε κανείς ότι υπό πίεση δυσανασχετεί η Picasso, ωστόσο είναι σαφές ότι ο χώρος που της ταιριάζει είναι ο ανοιχτός δρόμος.

Στρίβει και, γενικότερα, συμπεριφέρεται με τρόπο που νομίζεις ότι βρίσκεσαι πίσω από τα πηδάλια του Golf, από το οποίο ελάχιστα διαφέρει σε αίσθηση.

Ποιοτικό, εργονομικό, αλλά από άτολμο έως και συνηθισμένο σχεδιαστικά το εσωτερικό του Touran.

Σε αρμονία με τον εξωτερικό σχεδιασμό, το εσωτερικό της Picasso είναι σύγχρονο, καλαίσθητο και διαφορετικό. Όσο για την ποιότητα, είναι ό,τι καλύτερο έχει επιδείξει η γαλλική εταιρεία τα τελευταία χρόνια σε αυτό το επίπεδο.

Mε απολύτως κανονικό σχήμα και 500 λίτρα όγκο, ο χώρος αποσκευών της Picasso δε θα στεναχωρήσει κανέναν, παρΆ ότι υπολείπεται εκείνου του Touran. Ένα επιπλέον πρακτικό στοιχείο είναι το ξεχωριστό άνοιγμα της γυάλινης επιφάνειας στην πίσω πόρτα.

Απλώς ο κορυφαίος χώρος αποσκευών για την κατηγορία (595 λίτρα).

Citroen C4 PICASSO 2.0
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 27.780¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.997
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 143/ 6.000**
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 20,4/4.000**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Ημιαυτόματο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας,
αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 302 χλστ.
Πίσω: Δίσκοι 268 χλστ.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 195
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 11,3*/11,5**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 5,4*
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 7,5*
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 8,6/11,7*
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 52,9*
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 12,8*

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.470
Πλάτος (χλστ): 1.830
Ύψος (χλστ): 1.660
Μεταξόνιο (χλστ): 2.730
Βάρος (κιλά): 1.586*/1.560**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή

VW Touran 1.4 Tsi
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 21.210¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): .1390
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 140/5.600**
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 22,4/1.500**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων,
αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 202
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 10,3*/9,8**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 4,6*
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 6,4*
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 6,6/8,3*
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 56,7*
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 12,5*

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.391
Πλάτος (χλστ): 1.794
Ύψος (χλστ): 1.652
Μεταξόνιο (χλστ): 2.678
Βάρος (κιλά): 1.526*/1.423**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή